| |     latinica | english  
Насловна
Одговори на најчешћа питања

Наведене конзуларне радње се могу обавити како у Генералном конзулату Р. Србије у Минхену, тако и у генералним конзулатима Р. Србије у Франкфурту, Диселдорфу, Хамбургу и Штутгарту, као и Конзуларном одељењу Амбасаде Р. Србије у Берлину, а према месту Вашег боравка у СР Немачкој

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: од 01.02.2021. плаћање свих конзуларних услуга у Генералном конзулату вршиће се искључиво ЕЦ-картицама (неће бити могуће плаћање готовином или кредитном картицом)

• Подношење захтева за нови пасош Р. Србије

Приликом подношења захтева за пасош, потребно је приложити:
- постојећу путну исправу Р. Србије и
- доказ о регулисаном боравку у СР Немачкој.
Такса за нови пасош износи 67,00 ЕУР. Законски рок за обраду захтева и издавање нове путне исправе је 60 дана. Уколико први пут подносите захтев за пасош Републике Србије, као и уколико  сте рођени на подручју бивших република СФРЈ потребно је да приложите Извод из матичне књиге рођених и Уверење о држављанству Републике Србије. Захтев се може поднети најраније 7 месеци пре истека пасоша. За обраду захтева по хитном поступку потребно је прилагање доказа о хитности (потврда послодавца о неодложном службеном путу, авионске карте, смртни случај у породици  и сл.)
При уручењу новог пасоша, стари пасош се поништава и враћа странки. 
Обавезно заказивање термина.

• Подношење захтева за пасош Р. Србије за малолетно дете

Потребна су следећа документа:
- путне исправе Р. Србије за дете и родитеље и
- доказ о регулисаном боравку родитеља (и детета) у СР Немачкој. Уколико први пут подносите захтев за пасош малолетном детету, пожељно је приложити:
-Извод из матичне књиге рођених за дете (извод на домаћем обрасцу Р. Србије) и
Уверење о држављанству Р. Србије, односно потврду надлежне матичне службе Р. Србије да је дете уписано у матичну књигу рођених и евиденције држављана Р. Србије.
Присуство само једног родитеља је могуће уз нотарску оверену сагласност другог родитеља, преведену на српски језик код овлашћеног тумача. Присуство једног родитеља је могуће и уз одлуку суда да самостално врши право родитељског старања над дететом (у том случају донети правоснажну судску пресуду уколико је издата од суда у Р. Србији). Ако је немачки суд донео такву пресуду, онда она мора бити оверена печатом APOSTILLE и преведена на српски језик код судског тумача. 
Обавезно заказивање термина.

• Изгубљен или украден пасош Р. Србије

У случају губитка или крађе пасоша, потребно је да се обратите најближој полицијској станици према месту Вашег боравка у СР Немачкој, пријавите губитак или крађу путне исправе (Verlustanzeige) и узмете потврду издату на Ваше име и презиме. Уколико из било ког разлога морате хитно путовати у Републику Србију, Генерални конзулат Вам може издати путни лист као врсту путне исправе кратког рока трајања која служи само за одлазак у Србију и не може се користити за даља путовања. Потребно је да приложите:
-две слике 3,5 x 4,5 и
-потврду о губитку пасоша (Verlustanzeige).
Уколико желите поднети захтев за издавање новог пасоша, потребно је да доставите:
-потврду о губитку пасоша (Verlustanzeige) и
-доказ о регулисаном боравку у СР Немачкој.
Конзуларна такса за захтев за нови пасош износи 67 ЕУР, а такса за оглашавање пасоша неважећим износи 22 ЕУР. 
Обавезно заказивање термина.

• Путни лист- изгубљен/украден, оштећен или истекао пасош Р. Србије

Уколико из било ког разлога морате хитно путовати у Републику Србију, а пасош Вам више не важи или је оштећен, Генерални конзулат Вам може издати путни лист као врсту путне исправе кратког рока трајања која служи само за одлазак у Србију и не може се користити за даља путовања.
Потребно је да приложите:
-две слике 3,5 x 4,5 и
-постојећи пасош.
Конзуларна такса за захтев износи 42 ЕУР.
У случају губитка или крађе пасоша, потребно је да се обратите најближој полицијској станици према месту Вашег боравка у СР Немачкој, пријавите губитак или крађу путне исправе Р. Србије(Verlustanzeige) и узмете потврду издату на Ваше име и презиме. Потребно је да приложите: -две слике 3,5 x 4,5 и -потврду о губитку пасоша (Verlustanzeige). Конзуларна такса за захтев износи 42 ЕУР.
Уколико желите поднети захтев за издавање новог пасоша, потребно је да доставите потврду о губитку пасоша (Verlustanzeige) и доказ о регулисаном боравку у СР Немачкој.

Обавезно заказивање термина.


  • Овера потписа на пуномоћју или изјави

Овера потписа на приватним исправама на српском језику (пуномоћје или изјава) за употребу у Републици Србији у Генералном конзулату врши се у личном присуству даваоца пуномоћја или изјаве, а на основу важећег идентификационог документа Републике Србије (пасош или лична карта). 

У Генералном конзулату се може оверити  пуномоћје којим се овлашћује друго лице да закључи уговор о промету непокретности у Републици Србији.

Уколико давалац пуномоћја или изјаве није у могућности да лично дође у Генерални конзулат, приватна исправа се може потписати пред немачким нотаром а потом  је исту потребно оверити печатом APOSTILLE и превести на српски језик.

Потребно је донети одштампану изјаву односно пуномоћје у најмање два примерка.

Конзуларна такса за оверу једног потписа износи 42 евро. Овера другог примерка исте приватне исправе износи 19 евра, а овера трећег и сваког следећег примерка исте приватне исправе износи 11 евра.   Уколико се врши овера потписа два лица на истој приватној исправи, конзуларна такса износи 42 евро + 23 евра за сваки нови потпис. Обавезно заказивање термина. 

 

• Овера фотокопије документа

У Генералном конзулату се може оверити фотокопија документа. У том случају неопходно је дати на увид оригинални документ и копију истог. Конзуларна такса за оверу фотокопије документа износи 31 евра. Обавезно заказивање термина.

• Овера наследних изјава

Наследна изјава или пуномоћје којим се овлашћује друго лице да да наследну изјаву (позитивну или негативну) може се потписати и оверити у Генералном конзулату.

Негативне наследне изјаве (одрицање од наслеђа, као и уступање) морају бити сачињене у форми потврђене (солемнизоване) исправе.
Приликом овере потписа неопходно је лично присуство даваоца пуномоћја или изјаве, који се идентификује на основу важећег документа Републике Србије (пасош или лична карта) или страног идентификационих докумената (пасош, лична карта).
Пуномоћје, као и наследничка изјава треба да буде сачињено на српском језику ћириличним писмом. Конзуларна такса за оверу потписа износи 42 евро, а за оверу у форми солемнизације 73 евра.  (негативна наследничка изјава). 
Обавезно заказивање термина.

• Венчање у Генералном конзулату

У Генералном конзулату брак могу закључити само држављани Републике Србије. Потребно је да будући брачни другови дођу лично ради заказивања термина за венчање. За склапање брака је за оба супружника потребна следећа документација:
- извод из матичне књиге рођених Р. Србије, на домаћем обрасцу
- уверење о држављанству Р. Србије
- уверење о слободном брачном стању (документа не смеју бити старија од 6 месеци)
- важећи пасоши Р. Србије и
- копије пасоша два сведока (пасоши Р. Србије)
Такса за склапање брака износи 143 ЕУР. 
Обавезно заказивање термина.

• Пријава новорођеног детета

За пријаву детета рођеног у СР Немачкој ради уписа у матичну књигу рођених  и евиденцију држављана Републике Србије (по месту последњег пребивалишта родитеља у Републици Србији) потребно је присуство једног родитеља и доставити следеће:

1. Попуњену пријаву рођења детета у иностранству (MS Word или  PDF формат) и попуњен захтев за упис у књиге држављана Р. Србије (MS Word или  PDF формат) потписан од стране оба родитеља;

2. Оригинал извода из матичне књиге рођених за дете, на интернационалном обрасцу не старији од 6 месеци,

3. На увид се достављају важећи пасоши оба родитеља, као и фотокопије важећих биометријских пасоша Републике Србије за оба родитеља (ако је један родитељ страни држављанин приложити копију страног пасоша). Уколико родитељи не поседују важеће биометријске пасоше Републике Србије неопходно је приложити фотокопије уверења о држављанству Републике Србије за оба родитеља.

4. Извод из матичне књиге венчаних из Републике Србије. Уколико брак није уписан у матичне књиге венчаних у Републици Србији, потребно је поднети захтев за пријаву брака. Такса је 15 евра. Уколико је дете ванбрачно потребан је Записник о признавању очинства дат пред иностраним органом, као и сагласност мајке дата на признање очинства детета, оба документа потребно је превести на српски језик. Записник  може бити сачињен и у Генералном конзулату. Такса за састављање  Записника износи 14 евра.

5. Уколико је дете старије од 14 година, потребна је његова сагласност (Формулар MS Word или PDF формат). Потпис детета мора бити оверен од стране нотара, уколико исту не потписује у Генералном конзулату.

Такса за пријаву рођења износи 10 евра. По упису детета у надлежну матичну књигу рођених у Р. Србији и прибављању српског извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству, родитељи могу поднети захтев за издавање пасоша за дете или путног листа, уколико породица има регулисан боравак у СР Немачкој. Обавезно заказивање термина.

• Пријава брака склопљеног у СР Немачкој

У Генералном конзулату можете поднети пријаву за упис брака склопљеног у иностранству у матичне књиге Р. Србије. Потребно је присуство једног супружника и следећа документација:
- важећи пасош Р. Србије и
- извод из матичне књиге венчаних на интернационалном обрасцу, не старији од 6 месеци.
Такса за пријаву брака износи 15 евра. По упису чињенице о браку склопљеном у иностранству у матичну књигу рођених и венчаних у Р. Србији и прибављању извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству на ново (удато) презиме, можете поднети захтев за издавање новог пасоша. Брак је потребно пријавити и ако није дошло до промене презимена.  
Обавезно заказивање термина.

• Издавање докумената 

У Генералном конзулату можете прибавити изводе из матичне књига рођених, венчаних и умрлих (на домаћем или на интернационалном обрасцу) које се воде код матичних служби у Републици Србији. Конзуларна такса износи 41 евра. Обавезно заказивање термина.

• Овера сагласности да малолетно дете може путовати у иностранство са оцем/мајком/трећим лицем

Генерални конзулат може оверити потпис на Вашој јавној исправи-изјави којом дајете сагласност да Ваше малолетно дете може путовати са другим родитељем или трећим лицем. Са собом понесите важећи пасош/личну карту Републике Србије, а такса за оверу сагласности износи 42 евро. Обавезно заказивање термина.

• Уверење о некажњавању

Преко Генералног конзулата можете поднети захтев за издавање уверења о некажњавању (Führungszeugnis). Захтев се подноси лично, уз важећи пасош Републике Србије, а конзуларна такса износи 33 евра. Обавезно заказивање термина.

• Накнадни упис у евиденције држављана Р. Србије

Држављанство Републике Србије пореклом стиче дете рођено у иностранству, чији је један од родитеља у тренутку његовог рођења држављанин Републике Србије а други је страни држављанин, ако га родитељ који је држављанин Републике Србије пријави до навршене 18. године живота код надлежног дипломатског или конзуларног представништва Републике Србије као држављанина Републике Србије и ако поднесе захтев за упис детета у евиденцију држављана надлежном органу Републике Србије. Ако је дете под старатељством, пријаву и захтев подноси старалац. Ако је дете старије од 14 година, потребна је и његова сагласност. Ако сте старији од 18 година и рођени сте у иностранству, а један од родитеља је у тренутку Вашег рођења био држављанин Републике Србије а други страни држављанин, држављанство Републике Србије стичете пореклом ако до навршене 23. године живота поднесете захтев за упис у евиденцију држављана надлежном органу Републике Србије. Ако сте старији од 23 године, обратите се Генералном конзулату како би се утврдило да ли постоји основ за утврђивање или пријем у држављанство Р. Србије. Обавезно заказивање термина.

• Отпуст из држављанства Републике Србије

Преко Генералног конзулата можете поднети захтев за отпуст из држављанства Републике Србије, а уз захтев је потребно приложити следећа документа:
- важећи пасош или личну карту Републике Србије
- извод из матичне књиге рођених на домаћем обрасцу и
уверење о држављанству Р. Србије (у случају да не поседујете ова документа, потписујете изјаву у Генералном конзулату да могу бити прибављена по службеној дужности)
- гаранција о пријему у немачко држављанство (Einbürgerungszusicherung) у оригиналу оверена печатом APOSTILLE и преведена на српски језик код овлашћеног тумача или решење о пријему у немачко држављанство (Einbürgerungsurkunde) у облику оверене копије надоверене печатом APOSTILLE и са преводом на српски језик.
Такса за отпуст из држављанства Републике Србије износи 473 евра и плаћа се приликом подношења захтева.
Пунолетни држављани Р. Србије мушког пола, дужни су да пре подношења захтева за отпуст, регулишу војну обавезу, односно буду уведени у војну евиденцију код надлежног центра Министарства одбране. Молбу за упис у војну евиденцију могу поднети преко Генералног конзулата, а конзуларна такса за увођење у војну евиденцију износи 3 евра. 
Обавезно заказивање термина.

• Регулисање војне обавезе

Регрути и лица у резервном саставу која путују у иностранство на боравак дужи од једне године, дужни су да се лично пријаве најближем дипломатско-конзуларном представништву ради увођења у војну евиденцију у року од 30 дана од дана преласка државне границе. Држављани Републике Србије који стално бораве у иностранству дужни су да се лично пријаве најближем дипломатско-конзуларном представништву ради увођења у војну евиденцију у календарској години у којој навршавају 18 година. Потребно је приложити пасош или личну карту Р. Србије. Конзуларна такса износи 3 евра. Увођењем у војну евиденцију дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, сматраће се да је држављанин Републике Србије регулисао војну обавезу. Обавезно заказивање термина.

Конзуларне радње које не можете обавити у Генералном конзулату:

• Признање стране судске одлуке о разводу брака у СР Немачкој

Захтев за признавање иностране судске одлуке о разводу брака не можете поднети преко Генералног конзулата, већ само лично или преко пуномоћника код надлежног суда у Р. Србији, по месту Вашег пријављеног пребивалишта. За наведени захтев неопходан вам је оригинал пресуде оверен печатом APOSTILLE са званичним преводом на српски језик, као и извод из књиге венчаних на интернационалном обрасцу за брак који је разведен.

• Прибава докумената оверених печatom Apostille

У поступку прибављања докумената посредством Генералног конзулата не постоји могућност надовере печатом APOSTILLE, јер је таква врста овере у надлежности судова Р. Србије.

• Издавање личне карте Р. Србије и возачке дозволе Р. Србије

Захтеви за издавање личне карте и возачке дозволе не могу се предати у Генералном конзулату, већ непосредно код надлежне полицијске управе у Републици Србији, према месту Вашег пријављеног пребивалишта.

• Подношење захтева за дужи боравак или рад у Немачкој

Због великог интересовања држављана Р. Србије, а и немачких послодаваца који се обраћају Генералном конзулату, обавештавамо да су за издавање визе за дужи боравак у Немачкој по основу запослења, спајања породице, школовања и др. надлежни искључиво органи Савезне Републике Немачке. Држављани Р. Србије захтев за визу за дужи боравак подносе пре доласка на рад у Амбасади Немачке у Београду.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Листа адвоката
Одговори на најчешћа питања
Пријава новорођеног детета
Закон о допунама Закона о држављанству и Закон о јединственом матичном броју грађана
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Ценовник конзуларних услуга
Формулари
Путовања грађана Србије у иностранство