| |     ћирилица | english  
Naslovna
Statusna pitanja

Statusna pitanja i matične knjige

Generalni konzulat u Minhenu ovlašćen je  za sklapanje  braka između državljana Srbije.
Konzularni brak se može sklopiti kada su oba buduća supružnika državljani R.Srbije. U pogledu uslova za zaključenje braka primenjuju se odredbe Porodičnog zakona Republike Srbije.
Lica različitog pola, koja zakonito borave u inostranstvu, i imaju nameru da zaključe brak u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Srbije, potrebno je da se jave Generalnom konzulatu i prilože javne isprave propisane Porodičnim zakonom Republike Srbije: izvode iz matičnih knjiga rođenih, uverenja o državljanstvu, ne starija od šest meseci i po zahtevu konzularnog funkcionera uverenje o slobodnom bračnom stanju, dokaz o prestanku ranijeg braka, putnu ispravu na uvid i slično. Dokumenta se predaju u originalu.

Brak se zaključuje, odnosno čin zaključenja braka obavlja se, na svečan način, u prostorijama Generalnog konzulata. Ova vrsta braka se ne može sklopiti van prostorija Generalnog konzulata.
Činjenica zaključenog braka upisuje se u matičnu knjigu venčanih koja se vodi u Generalnom konzulatu, a supružnicima se izdaje izvod iz matične knjige venčanih. Nakon sklopljenog braka. Generalni konzulat obaveštava matičara u Republici Srbiji koji vodi matičnu knjigu rođenih za supružnike, o činjenici zaključenja braka, a radi upisa te činjenice u matične knjige rođenih.
Izvodi iz matične knjige venčanih izdaju se u Generalnom konzulatu, a posle isteka kalendarske godine u kojoj je brak zaključen, i u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije-Odeljenju za konzularne poslove u Beogradu, Kneza Miloša 26.

Obavezno zakazivanje termina.

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.

 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Lista advokata
Odgovori na najčešća pitanja
Prijava novorođenog deteta
Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana
Cenovnik konzularnih usluga
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Formulari