Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ НЕМАЧКИХ ОРГАНА О РЕГУЛИСАЊУ БОРАВКА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА МЕРА ОГРАНИЧЕЊА УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19 @ 14 May 2020 12:55 PM

02.04.2020. Због тренутних ограничења у међународном путовању и повезаних потешкоћа за држављане трећих земаља да напусте територију Савезне Републике Немачке односно територију држава чланица Шенгена на време пре истека периода безвизног режима или важења визе или дозволе боравка, Савезно министарство унутрашњих послова, изградње и домовине СР Немачке сугерисало је Службама за странце свих савезних покрајина да поједноставе поступке регулисања боравка, на следећи начин:

Опција 1 (држављани који морају имати визу приликом преласка државне границе)

Држављани трећих земаља којима национална виза (D - виза) или нека друга врста дозвола боравка истиче треба да поднесу захтев за продужење дозволе боравка надлежној Служби за странце. Већ у тренутку подношења захтева претходни боравак важи даље све до тренутка доношења одлуке Службе за странце. Због тренутне ситуације, захтев се може поднети путем e-mail-а. Потребно је навести комплетне личне податке (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша), врсту боравка и број предмета Службе за странце уколико постоји. С обзиром на могуће контроле, препоручује се да поред истеклог боравка и путне исправе/ личне карте, са собом носите и захтев за продужење боравка у штампаном облику или у некој другој форми.

Продужење шенгенских виза (C- виза) начелно захтева лично појављивање са дотичне особе. Како би се поједноставила процедура, власницима шенгенских виза сада се даје могућност да Служби за странце пошаљу e-mail са својим личним подацима (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша) како би могли поднети захтев за продужење рока за напуштање земље. Службама за странце упућена је молба да одобре великодушно продужење рока за напуштање земље и да подносиоце захтева о томе обавештавају неформално писменим путем. Имајући у виду могуће контроле у Немачкој или приликом напуштања земље, ово обавештење треба носити увек са собом уз путну исправу и визу.

Како би се превазишле тренутне потешкоће приликом путовања у земљу порекла, Савезно министарство унутрашњих послова, грађевинарства и домовине такође испитује могућност доношења законског прописа којим би власници шенгенских виза које ускоро истичу или су тек истекле на један одређени период били ослобођени од поседовања дозволе боравка. За сада се не може предвидети хоће ли и када овај пропис ступити на снагу. До тада, препоручује се поступање као што је описано горе у случају да шенгенска виза истиче или уколико напуштање земље тренутно није могуће.

Опција 2 (држављани којима током преласка државних граница није потребна виза)

Грађани којима је дозвољено да уђу у Шенгенски простор и бораве 90 дана у року од 180 дана без визе морају се увек вратити у своју земљу порекла након истека рока. Уколико ово није могуће због тренутних околности, те особе треба да се обрате надлежној Служби за странце у месту где бораве пре истека 90 дана да дају своје личне податке (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша), ако је дата могућност и путем e-mail-а и да затраже да се њихов боравак легализује. Овим захтевом покреће се фиктивни ефекат, што има за последицу да се до доношења одлуке од стране Службе за странце, боравак сматра дозвољеним. Имајући у виду могуцће контроле у Немачкој или приликом напуштања земље, ово обавештење треба носити увек са собом уз путну исправу и визу.

Ово се такође односи на држављане трећих земаља из држава наведених у члану 41 став 1 Уредбе о боравку странаца на територији СР Немачке, који су ушли у земљу без визе у складу са овом уредбом. Уколико дотично лице већ има одобрење Савезне агенције за запошљавање и уколико је затражило дозволу боравка, може ступити у радни однос унутар професије која је одређена у одобрењу Савезне агенције за запошљавање. Ово се не односи на држављане трећих земаља из држава наведених у члану 41 став 1 Уредбе о боравку странаца на територији СР Немачке, која су ушла без визе у земљу, али још увек немају одобрење од стране Савезне агенције за запошљавање. Ова лица треба да се обрате Савезној служби за странце.

У питању је ванредна препорука због ситуације изазване пандемијом болести COVID-19.

Потребно је редовно проверавати интернет страницу надлежне Службе за странце.