Printer Friendly Version Свети Сава у Српској допунској школи у Немачкој @ 1 February 2021 01:01 PM

29.01.2021.

"Ускликнимо с љубављу светитељу Сави" и ове године се чуло широм Немачке. Иако је епидемиолошка ситуација била неповољна, креативност наставника није мањкала. Сходно околностима у којима се тренутно налазе, ученици Српске допунске школе у Немачкој, заједно са својим наставницама, кроз низ активности током јануара, обележили су Савиндан.

Дух светосавља нас учи истинским вредностима, доброти и хришћанској љубави, он нас снажи да истрајемо, бодри да не посустанемо. Негован је и одржаван и у најтежим временима наше историје. То нам је показала и година иза нас, када смо се, тражећи излаз и лек, окренули породици и једни другима - онако како нас светитељ учи.

Иако се свечаност у цркви, осмеси деце и загрљаји уз честитање славе не могу надоместити, наставнице Српске допунске школе у Хесену, Бојана Ракоњац, Соња Зрнић и Татјана Милановић припремиле су онлајн приредбу-филм.

Назив филма "Путује без пута и пут се за њим рађа" упућује на Савину посвећеност српском народу и све оне стазе које је за нас утабао. За ученике у Хесену расписан је ликовни и литерарни конкурс чије су теме биле: 1. Био једном принц Растко, 2. Савиним стопама и 3. Чудесни град Рас. Наставнице су позвале своје ученике да маштају и стварају и својим радовима покажу да "то дете јоште живи јер његова живи слава".

Од пристиглих радова планирају да направе онлајн часопис до краја месеца. Управо на Савиндан, организован је "Светосавски квиз" преко апликације „ЗУМ". Наставница Бојана Ракоњац је кроз измишљену причу повела ученике у "Потрагу за Савиним благом", где су ученици користећи дигиталне апликације и алате (Тhinklink, Learningapps, WordWall и YouTube видео-записе) дошли до ковчега са Савиним благом. У њему је скривена истина већа од свих: да је највеће благо оно које носимо у себи.

И у Берлину није мањкало креативности. Наставнице Марија Алексић и Мирјана Стефановић креирале су филм са називом "Светосавско знамење". Филм је настао из жеље српских ђака у Берлину да се кроз креативни начин изражавања, сачува српска духовна заоставштина и у тешким временима. Захваљујући заједничком труду и раду представника црквене заједнице у Берлину, ђака, родитеља и наставника, а уз помоћ савремене технологије, прослављен је Савиндан.

У Бремену

У Бремену

Ученици Српске допунске школе у Хамбургу са наставницом Татјаном Филиповић припремили су видео материјал посвећен нашем највећем светитељу, који ће бити промовисан у недељу, 31.1.2021. године, у просторијама цркве. Том приликом ученици ће примити и традицоналне светосавске пакетиће.

Сечење колача у Минхену

Сечење колача у Минхену

У част Светог Саве, првог српског архиепископа, одржана је свечана литургија у Српском православном храму у Минхену где су домаћини славе били наставница Татјана Хот заједно са родитељима својих ученика. Ова част припашће и следеће године наставници Тањи и родитељима ученика.

У Нирнбергу ће наставница Гордана Будиша са својим ученицима обележити школску славу у недељу, 31. јануара, након литургије уз пригодан програм, а у складу са прописаним епидемиолошким мерама. Школску славу обележили су и ученици који похађају наставу на српском језику у Бремену и Оснабрику. Због мера заштите ученици су у малом броју присуствовали литургији, а наставница Слађана Дуњић је прикупила видео материјале које су ученици припремили у част школске славе.

Са пуно поноса и љубави ученици Српске допунске школе у Немачкој узели су учешће у овогодишњем програму уз поруку да и даље ,,следимо Савине стопе учећи српски језик и историју и да само тако, поштујући традицију и прошлост, можемо градити будућност".

Наставница Татјана Хот домаћин славе у Минхену

Наставница Татјана Хот домаћин славе у Минхену

Координаторка Допунске школе Биљана Букинац поводом прославе Светог Саве у Немачкој:

„27. јануара сви српски ђаци у матици и расејању славе школску славу Светог Саву. У време пандимијске кризе није било могуће прославити највећи школски празник на уобичајен, традиционални начин кроз приредбе и свечане академије.

За наставнике Српске допунске школе у Немачкој, Швајцарској, Великој Британији, Норвешкој, Белгији, Данској, Грчкој и Јужноафричкој Републици био је велики изазов како да у тренутним условима на достојанствен и примерен начин обележе школску славу. Захваљујући раду и труду наставника, залагањем ученика и њихових родитеља и уз подршку свештеника, осмишњени су и реализовани различити начини обележавања Савиндана.

Како се готово у читавој Европи настава на српском језику у овом тренутку одвија „онлајн", у креирању прослава коришћене су могућности савремених технологија и интернета. Ово је била прилика да наставници покажу своје креативне и иновативне вештине, да ученици путем различитих медија афирмишу своја постигнућа. Као и сваке године у оквиру наставног програма у току јануара, реализују се тематски часови посвећени Светом Сави. Али већ је постала традиција да се школска слава обележи кроз низ активности које се реализују у дужем временском периоду.

Тако смо ове године са ученицима снимали филмове, бележили видео записе, припремали литерарне и ликовне радове за расписане конкурсе, организовали „онлајн" квизове и такмичења у рецитовању песама посвећених Светом Сави, креирали огледне часове уз коришћење дигиталних алата и организовали „онлајн" едукативне и уметничке радионице. Тамо где је прослава била уприличена у црквама водило се рачуна о епидемиолошким мерама заштите. Важно је напоменути да су облици обележавања Савиндана спроведени уз благослов цркве."

Извор: РТС

 

Такође, позивамо Вас да погледате и филм „Светосавко наслеђе“ ученика Допунске наставе на српском језику у Берлину, који се налази на YouTube каналу Амбасаде.