Printer Friendly Version Званична посета канцеларке Савезне Републике Немачке Ангеле Меркел Србији @ 15 September 2021 08:34 AM

13.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас  у званичну посету канцеларку Савезне Републике Немачке Ангелу Меркел, са којом је разговорао о свим важним друштвеним и политичким питањима, о европским интеграцијама Србије и региона, али и о усклађености спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ.

"Лично сам поносан што сам после много година сарадње имао прилику да будем један од учесника, домаћина канцеларке Меркел на крају њеног мандата. Хвала канцеларки на свему што је учинила како за Западни Балкан, тако и за Србију. За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко", рекао је председник Вучић и истакао да су разговори са немачком канцеларком били отворени и конкретни. Он је навео да су разговарали и о Берлинском процесу. 

 "Ових дана имаћемо прилику да видимо најконкретније наслеђе рада Ангеле Меркел и на томе сам захвалан. Вечерас ћемо додатно разговарати и представићу иницијативу  Отворени Балкан. Верујем да ћемо од предложених решења за заједничко регионално тржиште имати резултат у периоду који долази“, истакао је председник Вучић и подсетио да је 2014. године, када је постао председник Владе, 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији, а данас ради око 72.000. Он је додао да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије, истичући да верује да ће трговинска размена ове године бити шест милијарди евра. 

 "То је три пута увећано. А више од та три пута увећан је извоз, опет захваљујући немачким компанијама", рекао је председник Вучић, додајући да је веома важна подршка Немачке и у образовању. 

Председник Вучић је пренео да је са немачком канцеларком разговарао и о односима и дијалогу са Приштином, као и о владавини права, те истакао да је Србија посвећена уставној реформи, реформи правосуђа, медијског и комплетног политичког сектора. 
 
"Србија је веома посвећена дијалогу. Рекао сам да замрзнути конфликт није добро решење, да треба да дођемо до компромисног решења и да ће Србија увек бити отворена за то, јер само у миру видимо будућност", поручио је председник Вучић и додао да је проценат придруживања Србије декларацијама ЕУ за четири месеца подигнут са 46 на 62,5 одсто. Он је подсетио да смо са Савезном Републиком Немачком већ ратификовали споразуме о меморијалима, преговарали о споразуму о култури и обнови Народне библиотеке, која је бомбардована 1941. године, а ускоро ће бити завршен и стратешки споразум о климатским променама. 
Канцеларка Савезне Републике Немачке Ангела Меркел захвалила је на гостопримству и истакла да су Србија и Немачка међусобно блиско повезане. 
 
"Видела сам збирку докумената и видела сам да смо имали немачко-српске односе давно у различитим областима, економији, култури, а тако је и данас", рекла је канцеларка Меркел и пренела да је са председником Вучићем разговарала о потреби даљег спровођења реформи и нагласила неопходност отварања нових приступних поглавља. 

 „Верујем да искреност у нашим разговорима и способност да се друга страна слуша одликује наше односе. Кроз године наше заједничке сарадње заиста смо дошли до отвореног односа, пуног поверења, и постигли смо на том путу низ резултата. Још предстоји дугачак пут пред Србијом и целим регионом док сви постану државе чланице ЕУ, што је наш заједнички циљ", рекла је немачка канцеларка и истакла да важну улогу на путу приближаваља ЕУ има Берлински процес. 

"Задовољство ми је да видимо резултате корак по корак. Охрабрујем вас да  идете даље ка правној држави и плуралном друштву. Економски успеси би требало да буду подстрек да се чланство у ЕУ исплати“, поручила је канцеларка Савезне Републике Немачке. 

 

 
 
 

Извор: https://www.predsednik.rs

 

  Верзија за штампу