Printer Friendly Version Лето у завичају @ 21 September 2023 08:53 AM

    На иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, по други пут је организован и реализован програм Лето у завичају.

    У Тршићу се, у септембру месецу, упознало, дружило и учило 42 ученика из три земље, Немачке, Италије и Грчке. Кроз све активности у оквиру језичке, драмске, музичке радионице, а наручито кроз фолклор и спорт, прожимала се заједничка нит, српски језик. 

Добро организовано време, различити садржаји, добри предавачи, посвећени наставници, а пре свега одговорно понашање ученика допринели су да боравак у Тршићу буде на завидном нивоу.

    Поред редовних активности, ученици су имали прилику да посете родну кућу Вука Караџића, манастир Троношу, Чесму девет Југовића. Са задовољством су посетили Београд, имали прилику да уђу у Храм Светог Саве, буду гости патријарха Порфирија и заједно гледају кошаркашку утакмицу. У паузама, проламала се песма ученика „Ми смо деца неба“ и „Ој Косово, Косово“, што никога у сали није оставило равнодушним.

    Деца из дијаспоре су били угошћени и у Народној скупштини Републике Србије, где их је сачекао и  поздравио председник Народне скупштине Владимир Орлић, као и представници Министарства просвете Републике Србије.

    Није изостала и посета зоолошком врту, на велико задовољство најмлађих.

    Напуштајући Тршић, понели су пуно лепих утисака,  још више упознали и заволели своју домовину, са осећајем да су добро дошли, не скривајући жељу да и следеће године буду поново гости.