Printer Friendly Version Leto u zavičaju @ 21 September 2023 09:27 AM

Na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, po drugi put je organizovan i realizovan program Leto u zavičaju.

    U Tršiću se, u septembru mesecu, upoznalo, družilo i učilo 42 učenika iz tri zemlje, Nemačke, Italije i Grčke. Kroz sve aktivnosti u okviru jezičke, dramske, muzičke radionice, a naručito kroz folklor i sport, prožimala se zajednička nit, srpski jezik.

    Dobro organizovano vreme, različiti sadržaji, dobri predavači, posvećeni nastavnici, a pre svega odgovorno ponašanje učenika doprineli su da boravak u Tršiću bude na zavidnom nivou.

    Pored redovnih aktivnosti, učenici su imali priliku da posete rodnu kuću Vuka Karadžića, manastir Tronošu, Česmu devet Jugovića. Sa zadovoljstvom su posetili Beograd, imali priliku da uđu u Hram Svetog Save, budu gosti patrijarha Porfirija i zajedno gledaju košarkašku utakmicu. U pauzama, prolamala se pesma učenika „Mi smo deca neba“ i „Oj Kosovo, Kosovo“, što nikoga u sali nije ostavilo ravnodušnim.

    Deca iz dijaspore su bili ugošćeni i u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde ih je sačekao i  pozdravio predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, kao i predstavnici Ministarstva prosvete Republike Srbije.

    Nije izostala i poseta zoološkom vrtu, na veliko zadovoljstvo najmlađih.

    Napuštajući Tršić, poneli su puno lepih utisaka,  još više upoznali i zavoleli svoju domovinu, sa osećajem da su dobro došli, ne skrivajući želju da i sledeće godine budu ponovo gosti.