| |     ћирилица | english  
Naslovna
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sa dodatnim obaveštenjima za građane Republike Srbije.

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. (https://upit.birackispisak.gov.rs)

UPUTSTVO ZA GLASANJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine koji su zakazani za 3. april 2022. godine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo je Obaveštenje za birače koje imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima. Obaveštenje se može preuzeti na sledećem linku

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/

KO IMA BIRAČKO PRAVO U INOSTRANSTVU

· Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.

· Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

KO MOŽE GLASATI U INOSTRANSTVU

· Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

· Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i registarskog broja lične karte ili pasoša R. Srbije preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu:

https://upit.birackispisak.gov.rs/ 

·         {C}{C}Provera se može obaviti i u prostorijama Konzulata prilikom podnošenja zahteva za glasanje

PODNOŠENJE ZAHTEVA

· Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, treba da podnesete samo Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu - Obrazac br. 2

- Pored zahteva, potrebno je poslati i kopiju prve stranice važećeg pasoša ili obe stranice  lične karte  Republike Srbije.

- Zahtev mora biti čitko popunjen i potpisan. Podaci moraju biti potpuni i ispravni.

- Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

·      ·  Ukoliko niste upisani u birački spisak, treba prvo da podnesete Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji – Obrazac br. 1.

- Istovremeno sa prvim zahtevom, potrebno je da popunite i pošaljete i drugi Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu - Obrazac br. 2.

- Pored zahteva, potrebno je poslati i kopiju prve stranice važećeg pasoša ili kopiju obe stranice lične karte Republike Srbije.

- Zahtev mora biti čitko popunjen i potpisan. Podaci moraju biti potpuni i ispravni.

- Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

DO KADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti najkasnije do ponoći 12. marta 2022. godine. Skrećemo pažnju građanima zainteresovanim za glasanje u inostranstvu da zahteve podnesu blagovremeno, kako bi sve prijave mogle da se procesuiraju kroz sistem.

KAKO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

· lično u Konzulatu (radno vreme: 08,30-13,00)

· putem pošte - adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Böhmerwaldplatz 2, 81679 München

· i putem mejla: vizekonsul.muenchen@mfa.rs


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Konkurs "Biznis ideje za razvoj" za 2022.godinu
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
Konkurs za izbor honorarnog nastavnika za obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu
Prevoz humanitarne pomoći - izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Humanitarni SMS broj 1003
Dan žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije
Elementarne nepogode u R.Srbiji
Transport humanitarne pomoći
Donacija lekova i medicinskih sredstava
Međunarodni dani savetovanja u Minhenu